Turistična kmetija Gradišnik

GSM: 00386 (0)41 526 699
00386 (0)41 704 599 info@gradisnik.si   |   Logarska dolina 18, 3335 Solčava

HIPNOZA

Hipnoza je naravno stanje globoke fizične in mentalne sprostitve. Z vstopom v vaš najgloblji del uma vam omogoča stik z vašo podzavestjo, kar vodi do razrešitve vaših problemov. V podzavesti so shranjeni odgovori na vaša vprašanja o sebi, v njej lahko odstranite stare blokade in tu se premaknete naprej k zastavljenim ciljem. Hipnoterapevt oziroma hipnotizer vas vodi skozi ta proces
Vsakdo doživlja hipnozo drugače. Nekateri imajo občutek zelo lahkotnega lebdenja, drugi občutijo rahlo ščemenje po telesu, občutek toplote, misli so redke in usmerjene, spet drugi pa imajo svoj lastni občutek česa drugega. Tu ni tipičnih, za vse poenotenih občutkov. So si pa vsi enotni v mnenju, da je to stanje, globokega občutka miru in zelo prijetnega, dobrega  počutja.
V hipnozi so vsa čutila nekajkrat bolj občutljiva in um je veliko bolj zavesten kot v navadnem zavestnem stanju.

Hipnozo sami čez dan večkrat doživimo pa tega niti ne zaznamo. Preden potonemo v spanec, ko je naša zavest popolnoma prazna, brez misli, brez analitičnega ¨premlevanja¨. To je neke vrste transno stanje.

Vsi poznamo občutek, ko se zjutraj zbudimo in nismo še popolnoma budni, zavedamo pa se tudi, da ne spimo. To je neke vrste transno stanje.

Mogoče si lahko prikličete v spomin kako vožnjo z avtomobilom, kolesom, ki ste ga opravili in med vožnjo intenzivno razmišljali o kakem problemu. Ko ste prišli na cilj, ste mogoče ugotovili, da se pravzaprav ne spominjate dogajanja med vožnjo. Veliko teoretikov hipnoze to stanje duha opredeljuje kot tipično stanje hipnoze.

Ugotavljajo, da je hipnoza pravzaprav stanje globoke zamišljenosti ali poglobljenosti v svoje občutke. Tako stanje je pravzaprav del normalnega človekovega doživljajskega spektra in se nam vsem dogaja tudi večkrat na dan. Je zato popolnoma naravno stanje naše zavesti in kot tako zato pravzaprav, dokaj domače stanje uma.

V tem “stanju” zavesti, se običajno popolnoma zavedamo svoje okolice, zvokov, šumov in se kasneje v budnem stanju tudi spominjamo vsega, kar se je dogajalo. Izjemoma se zgodi, da se spomin na doživeto izgubi. To se lahko zgodi edino, če nam hipnotizer izreče tako sugestijo ali pa se dvignemo iz hipnotičnega stanja preveč na hitro. Tako kot v sanjah, ki jih vedno pozabimo, če nas nekdo na hitro zbudi iz spanja.

Jasno je, da se lahko zaradi vsega zgoraj naštetega sami dvignemo iz hipnotičnega stanja, kadar hočemo in to želimo. Nihče nas ne more hipnotizirati proti naši volji. Hipnoze brez vašega sodelovanja ni. Če vemo, da se v hipnotičnem stanju vsega zavedamo, potem nam je lahko jasno, da tudi v še tako globoki hipnozi nikoli ne  bomo izvršili sugestij, ki se upirajo našim moralnim načelom.

Kakšna je pri tem vloga hipnotizerja oziroma hipnoterapevta? Če je hipnoza kot smo ugotovili zgoraj v svojem najglobljem bistvu pravzaprav avtohipnoza potem je hipnotizer, neke vrste vodič, ki nam pomaga, lažje najdemo pot v globine svoje podzavesti.